Finanțele au primit declarații de plată pentru taxa de stâlp de peste 1 miliard de lei, dublu față de estimarea din buget

Finanțele au primit declarații de plată pentru taxa de stâlp de peste 1 miliard de lei, dublu față de estimarea din buget
Publicat: 27/05/2014, 14:19
Actualizat: 23/03/2019, 12:19

„Ieri aveam un miliard de lei din taxă, dar suma e în curs de actualizare. Astăzi sigur suma este mai mare. Este dublu față de sumele din buget. Avem o cifră în buget și o altă sumă în estimări” a afirmat Manolescu în conferința „Cei mai mari jucători din economie” organizată de Ziarul Financiar.

El a adăugat că Guvernul a convenit cu FMI să treacă în buget o sumă mai mică din taxa pe construcțiile speciale însă estimările de încasări erau mai mari.

„Acel miliard de lei este suma declarată până acum, dar să vedem efectiv cât se plătește, pentru că mai avem de încasat o tranșă în septembrie”, a mai spus Manolescu.

Oficialul MFP a precizat că există discuții pentru schimbarea tipului de impozitare, unele domenii fiind afectate mai mult de această taxare, precum cel energetic, însă nu s-a luat o decizie finală.

„Există mai multe discuții, am avut solicitări din partea celor vizați de taxa pe construcții speciale. Nu s-a luat o decizie finală, așteptăm să vedem care sunt sumele totale declarate și care sunt cele mai împovărate domenii. Dorim să facem o analiză, în zona energetică sunt foarte multe probleme și mulți agenți economici s-au plâns că sumele sunt foarte mari”, a arătat secretarul de stat.

Întrebat dacă vor exista exceptări pentru domeniile împovărate, el a menționat că Finanțele au realizat diverse scenarii, însă nu au ajuns la o decizie, întrucât o exceptare într-o anumită zonă ar putea genera solicitări de exceptări și în alte zone, „odată deschisă o cale a exceptărilor s-ar putea să fie ulterior argumente și din alte zone pentru a introduce anumite categorii de excepții”.

„O altă măsură solicitată a fost schimbarea bazei de calcul, ceea ce ar corecta anumite diferențe care au apărut între diverși agenți economici (…) A fost sesizat faptul că o aplicare a acestei taxe la valoarea contabilă brută generează discrepanțe între diverși agenți economici care în politica contabilă și-au ales o metodă sau alta de evaluare și de reflectare a valorii în contabilitate. Solicitarea a fost aplicarea la valoarea fiscală netă, analizăm variantele”, a punctat Manolescu.

La sfârșitul lunii aprilie, premierul Victor Ponta declara că Guvernul va obține din impozitarea construcțiilor speciale un surplus de venituri, cu mult peste ținta stabilită în mod precaut de Fondul Monetar Internațional, care reprezintă unul dintre principalele argumente pentru a reduce contribuțiile de asigurări sociale.

Și ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, preciza că numai dintr-un subgrup de companii impozitate se obține mai mult de 1 miliard lei, față de prognoza inițială de venituri astfel atrase de doar 488 milioane lei, stabilită, potrivit premierului, la solicitarea FMI.

La rândul său, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, arăta că numai din ceea ce se află în bilanțul companiilor și nu era impozitat rezultă venituri de 1,8 miliarde lei.

Impozitul pe proprietate pentru construcțiile speciale, de 1,5% din valoarea construcției, a fost introdus la începutul acestui an, iar normele metodologice care clarifică modul de achitare a taxei au fost aprobate marți, prima plată urmând să fie efectuată până luni, 26 mai, iar a doua până la 25 septembrie.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ucis din întâmplare cu o lovitură de tanc. Cum a ajuns să fie lichidat liderul...
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România noul telefon OPPO A60. Ce trebuie să faci...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
Ciupercile, darurile otrăvite ale pădurii. Cum deosebim ciupercile comestibile de cele otrăvitoare. Perechea toxică a...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
România trece, în curând, la ora de iarnă 2024. Data la care se dau ceasurile...
Operație de prelevare de organe oprită pentru că pacientul „dădea prea multe semne de viață”
Iulia Vântur, evacuată în grabă cu securitate! Prețul pus pe capul lui Salman Khan de...
Ce efect are o singură doză de Cola dietetică asupra organismului, în doar o oră...
Daniel, handbalist de succes, s-a întors în ţară după 8 ani şi a pornit o...
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord...
O femeie din Călărași a căzut cu tot cu balcon de la etajul 3, în...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
💣Chinezii aduc un nou SUV în România. Bate Dacia Duster la dotări și arată BOMBĂ...
Nicotina nu se găseşte doar în ţigări, ci şi în aceste 6 alimente
Oamenii de știință sunt ȘOCAȚI! Plantele și pădurile nu au absorbit carbon aproape deloc anul...
A murit marea prezentatoare TV a României. Zi de doliu național
Cum a ratat scriitorul Ion Băieșu un meci memorabil, în R.F.G: „Marș în cameră, haimana”
Radu Mazăre, tată pentru a doua oară. Soția sa a adus pe lume un băiat....
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
Cum s-a simțit Raluca Bădulescu pe vremea când era ceva mai plinuță? De ce se...
Anunțul care zguduie televiziunea din România! Delia Budeanu a murit: "Un om minunat, o doamnă...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
Saturn are în sfârșit un asteroid troian, dar nu pentru mult timp